Sziasztok!

Gondoltam írok "pár" elismerő sort a nemrég Tőletek vásárolt Gibson Les Paul Studio '50s Tribute Gold Top gitárról.

A gitárt kipróbáltam vásárlás előtt Nálatok a boltban, és otthon is ugyanazt a hihetetlen P90 hangzást hozta, mint amit vártam is tőle. A boltotokban lévő Peavey Classic 30 erősítő még erőteljesebben kihozta azt a jellegzetes magasba ívelő de mégis "dögös" P90 karaktert, mint az én otthoni Laney LC15R csöves erősítőm. Ez az a hangzás, amit kerestem: a humbucker és a Fender single coil hangkaraktere között elhelyezkedő, de mégis tipikus Gibson-os megszólalás. Sokan ezt keresik, az egyik út erre a vintage PAF hangszedők beszerzése, aminek van egy plusz felharmónikusokban gazdag éle, a másik (véleményem szerint), az ettől karakterében eltérő single coil P90, ami manapság inkább egy kisebb réteget céloz meg. Az azért érdekes, hogy változatlan formában fennmaradt, hiába találta fel Seth Lover a Gibson-nál 1957-ben a humbucker hangszedőt ennek lecserélésére.


A hangszer esztétikailag is csodálatos, maximálisan hozza az 1956-os Gibson Les Paul Gold Top hangulatát. Az 50-es nyak nekem egyáltalán nem vastag, igaz, elég nagy kezem van. Véleményem szerint a vastagabb nyak nem feltétlenül rosszabb, a hang karakterbe a nyakban lévő fa mennyisége is beleszól, gondoljunk csak bele, hogy a húrok felső rögzítésénél keletkező rezgést mi viszi át a gitártestbe.
Nagyon sokat hezitáltam vásárlás előtt, hogy a P90-el szerelt SG-t, vagy Les Pault- válasszam-e. Kipróbáltam az SG-t is, de végül nem bánom, hogy a Les Paul mellett döntöttem, ugyanis annak ellenére, hogy két ugyanolyan elektronikával rendelkező gitárról van szó, a Les Paul hangjában sokkal több a magas hang, és az a karakter, ami megkülönböztet egy "sima" humbuckert egy P90-től. Ennek az az oka véleményem szerint, hogy a Les Paul rendelkezik egy juhar top-al, ami hozzáad a mahagóni mély színezetéhez egy plusz magas karaktert is. Az SG -ről hiányzik ez a top. Azt azért hozzátenném, hogy az SG számomra kényelmesebb gitár, és a magasabb hangfekvésekhez való hozzáférés is könnyebb.

Nyak hangszedőre kapcsolva kifejezetten teljes, kerek megszólalást tapasztaltam, de sokkal testesebb mélyekkel, mint egy Stratocasternél vagy Telecasternél. Sőt, az SG Tribute-ot is simán lekörözi. A magas hangok sem hiányoznak, de mégsem lesz a gitár agresszív, bántóan éles hang-színezetű. Ez a jó a P90-ben.
Közép állásban igazi jazz hatás érhető el, meglepő tisztasággal, ami nehezen hozható el egy humbuckerrel.
A híd hangszedő az igazi kedvencem, véleményem szerint itt jön ki igazán az egész gitár lényegi karaktere, és ebben az állásban lehet kihozni a gitárból azt a megszólalást, amitől egyedi ez a hangszer. Igazi karakteres P90 hangzás, ami könnyedén túlvezérli a kellő gain-re állított csöves erősítőt, és hozza azt a csonkítatlan magasba hajlást is, ami már hiányzik a humbuckerekből, viszont megmarad a Gibson-os "dög" a hangszínben, ami pedig single coil-okból hiányzik. A P90 zajosabb egy humbuckernél, de hozzátartozik a dologhoz hogy a hum bucking folyamat során a gitár hangjából is sok elvész (nem csak a zajból), és pont ezek a hangok vannak meg a P90-ben. Tényleg nem véletlen, hogy a gitár hangszedők evolúciója során fennmaradt a P90!

Viszonylag könnyű Les Paul, emiatt könnyebben kézbe kapja az ember, pláne hosszabb távon, mint egy 4 kilós darabot. Ennek ellenére a hangkitartása szinte végtelen, érződik rajta, hogy a fa minőségén nem spórolt a gyártó cég, inkább olyan esztétikai jellemzők elhagyásával érték el az alacsonyabb árfekvést, ami nem szól bele a hangképbe. Ezt támasztja alá az is, hogy a tone kondikon sem fukarkodtak, az átlátszó potméterház-fedél alatt látszanak az Orange Drop kondenzátorok! Ez nagy unikum, az SG Standard-emben is csak sima kerámia kondik voltak, amíg le nem cseréltem őket. Nem minta ez a dolog - ellentétben a platós IFA-nyi cikkel az interneten - eget rengető változást okozna a hangképben! Pláne, ha maximumra van tekerve a tone poti.

Az esztétikához hozzátartozik, hogy egy bemutató darabról volt szó, ennek megfelelően látszanak a pengetőnyomok a koptatólapon (ami egyébként is arra való mondjuk), és a P90 pickupok felső vajszínű műanyag borításán, meg még egy-két helyen a gitártesten is. Van a gitár fényezésén egy pár helyen gyári hiba is, de emiatt 5% árkedvezményt is kaptam. A húrok maximálisan csere-érettek, de küldött is a Mezzoforte egy 10-es húrszettet, amit nagyon köszönök! A húrmagasság kissé magasabbra van állítva, mint a gyári Gibson érték, de ezt az esedékes húrcserekor korrigálni fogom. Elképzelhető, hogy a gyárban gondoltak arra, talán slide-al fog játszani az illető rajta, emiatt is állították picit magasabbra. Hiszen ez a gitár egy igazi blues szerszám, amihez szinte elengedhetetlen egy slide-gyűrű!

Ha valaki a Canned Heat - Let's Work Together gitár megszólalására vágyik, véleményem szerint nincs jobb fejsze ebben az árfekvésben, mint a
Gibson Les Paul Studio '50s Tribute:
https://www.youtube.com/watch?v=oXo6G5mfmro&feature=fvwrel

És végül a Mezzoforte Hangszerboltról:
Kivételszámba megy ez a bolt a mai világban, ugyanis itt külön hangszigetelt helység van a hangszerek kipróbálására! Így a potenciális vásárló - mint én is - bátran szerencsétlenkedhet a húrok pengetésével, senki nem fog mosolyogni azon, hogy nem tudja lejátszani a leggyorsabb Satriani szólót gitár-próba közben! Sokan szerintem ott állnak meg a vásárlás folyamatában, hogy nem merik mások előtt kipróbálni a hangszert, így vagy nem is vesznek semmit, vagy épp a nekik nem megfelelő darabbal térnek haza, ami később csak bosszúságot okoz. Itt viszont ez elkerülhető a szuper hangszigetelt - és erősítőkkel kellően felszerelt - próbahelységnek köszönhetően!
Az eladók segítőkészek, és valóban használható, önzetlen (nem rádumálós, mint máshol) tanácsokkal látják el a vásárlót. Erre jó példa a gitáros szekción dolgozó Viktor is, aki kiváló szakértelemmel és gyakorlattal rendelkezik, jó tanácsokat, ötleteket tud adni. Kitűnően ért a gitárokhoz, és teljesen korrekt az emberekhez való hozzáállása!
A fenti szempontok igenis sokat számítanak a vevőknek, bárki bármit is mond!

Eddig minden új gitáromat (Squier Standard Stratocaster, Gibson SG Standard, Epiphone AJ-100, Gibson Les Paul Studio '50s Tribute) tőletek vásároltam!

Végül csatolok pár fotót a gitárról, időközben a Gibson puhatokot (amibe kissé nehéz volt egyébként belerakni a gitárt) átváltottam egy hozzá méltóságban és stílusban is jobban passzoló tweed borítású Les Paul keménytokra, ami sokkal jobban védi a hangszert!

Természetesen a fenti kis véleményem szabadon felhasználható, ha esetleg más vásárló dolgát megkönnyíteném ezzel, annak csak örülök!

További szép napot kívánok Nektek!

Üdv:
Bagdán Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://hangszeraruhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr113429354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása